Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca - Ordinul Meritul învățământului în grad de ofițer!!!

Publicat de WebmasterLSDV în: 2024-10-08

Președintele României Klaus Johannis a conferit, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția dascălilor la dezvoltarea României prin educație, pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a școlii în viața elevului, dar și a comunității, preocupându-se de continua îmbunătățire a actului educațional.

Ceremonia de decorare a avut loc in data de 8 octomrie 2024 la Palatul Cotroceni.

Conform Legii 29/2000,[1] Ordinul Meritul pentru Învățământ (în grad de Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler) este o decorație care se poate acorda cetățenilor români sau străini, personal didactic, de cercetare științifică și alte categorii de personal, care au merite deosebite în dezvoltarea învățământului de diferite tipuri, niveluri și forme de organizare și în cercetarea științifică sau au contribuit la strângerea legăturilor dintre instituțiile de învățământ din străinătate și cele din România. Instituțiile și unitățile de învățământ de prestigiu din țară sau din străinătate, care au o vechime de cel puțin 50 de ani, pot fi decorate, în mod excepțional, cu Ordinul Meritul pentru Învățământ.

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca - liceu de prestigiu, cu tradiţie la nivel naţional şi în regiunea Transilvania, prima şcoală pentru nevăzători din România, înfiinţată în anul 1900, ce are ca scop primordial dezvoltarea, promovarea şi menţinerea unui nivel ridicat, de calitate a serviciilor educaţionale şi de recuperare, adaptate tuturor nevoilor şi cerinţelor elevilor cu deficiențe vizuale și deficiențe senzoriale multiple, prin intermediul cărora la vârsta adultă aceştia să folosească la maxim potenţialul de care dispun, să fie independenţi, să se bucure de viaţa familială, socială şi profesională.

Aflat într-un important centru universitar, în zona centrală a oraşului, liceul se distinge prin oferta educaţională ce cuprinde, pe lângă serviciile de calitate în concordanţă cu Curriculum Naţional, fiind o unitate de învățământ special acreditată să ofere servicii educaționale pentru nivelurile primar, gimnazial și liceal - profilul umanist, specializarea filologie și programul de Intervenţie timpurie pentru copii de la 6 luni la 8 ani, servicii pentru preşcolari în cadrul grădiniţei cu vârsta cuprinsă între 3 şi 8 ani și servicii specifice pentru copiii cu deficienţe senzoriale multiple.

 Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca oferă servicii educaţionale pentru 190 elevi, 148 elevi nevăzători şi slab văzători şi pentru 42 de elevi cu deficienţe asociate/ deficiențe senzoriale multiple. Elevii au vârsta cuprinsă între 6 luni şi 26 de ani şi provin din 19 judeţe ale țării.

Scopul principal al Liceului Special pentru Deficienți de Vedere este de a pregăti fiecare elev pentru o trecere cu succes la provocările vieții și să ofere oportunități pentru incluziunea socială și profesională.

Cu scopul de a răspunde nevoilor lor unice, elevii beneficiază de servicii specializate, cărți și materiale corespunzătoare (inclusiv braille), precum și echipamente şi tehnologii pentru a asigura accesul egal la educaţie. Pe lângă activitățile educaționale specifice curriculumului național, elevii beneficiază de continuarea prorgramului de dimineață cu activități de formare a autonomiei personale și terapii specifice și de compensare în funcție de natura și tipul dizabilității (orientare și mobilitate, educație perceptiv – vizuală, kinetoterapie, logopedie consiliere și dezvoltare personală, evaluare și consiliere psihopedagogică).

Instituţia deţine în total un număr de 150 de spaţii destinate desfăşurării activităţii educaţionale, recuperatorii, de pregătire a materialelor în Braille, de pregătire a mesei, spaţii pentru dormitoare şi grupuri sanitare. Astfel liceul dispune de internat propriu cu 120 de locuri, cantină proprie cu 200 de locuri, tipografie/centru de resurse în Braille, 1 laborator de informatică adaptat pentru elevii nevăzători și slab văzători și o bibliotecă cu cel mai mare număr de volume în Braille pentru cititorii nevăzători, o sală de lectură pentru elevii de liceu realizată în cadrul proiectului ROSE – Schema de Granturi pentru Licee, un laborator SmartLAb, două laboratora performante: unul de fizică – chimie și unul de biologie în curs de implementare prin Programul Național de Rederesare și Reziliență.

Elevii cu deficiențe vizuale parcurg curriculum național adaptat în funcție de particularitățile individuale și de nivelul vederii funcționale, participă și susțin examenele naționale cu respectarea principiului egalizării de șanse dar cu subiecte comune elevilor tipici.

Rata de promovabilitate a Examenului Național de Bacalaureat situează liceul pe primul loc la nivel național în rândul liceelor de nevăzători din țară. Peste 90% dintre elevii care finalizează studiile liceale se înscriu la examenul de bacalaureat iar rezultatele sunt unele remarcabile pentru un liceu special: anul 2024 - procent de promovabilitate de 71%, anul 2023 – procent de promovabilitate de 50%. De asemenea, peste 80% dintre absolvenți își continuă studiile în  învățământul universitar sau urmează cursurile unei Școlii Postliceale de profil.

Conducerea Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca a elaborat o strategie de formare şi dezvoltare profesională a tinerilor cu deficienţe de vedere pentru a creşte accesul pe piaţa muncii. În acest sens, instituţia a obținut acreditarea pentru Şcoala Postliceală Specializarea Tehnician Maseur, Domeniul Estetica și Igiena Corpului Omenesc, Nivelul 5 de calificare. Atfel, începând cu anul 2012, elevii cu deficiențe vizuale care finalizează studiile liceale pot opta și pentru formare profesională specifică nevăzătorilor prin parcurgerea curriculumului specific specializării de tehnician maseur pe o durată de doi ani.

Recunoscând diversitatea societății românești, conștientă de importanța politicilor de management al diversității, a egalității de şanse și a integrării, a promovării drepturilor și particularităților elevilor cu dizabilități vizuale în comunitate, la nivel național și european, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj – Napoca  s – a asigurat de-a lungul timpului ca diversitatea, egalitatea de șanse și incluziunea să devină valori recunoscute și respectate prin realizarea de multiple cooperări și parteneriate cu unități de învățământ, instituții și asociații/organizații  atât la nivel județean, cât și la nivel național și european și prin derularea unui număr impresionant de proiecte și programe educative școlare și extrașcolare.