Realizări și perspective la Liceul pentru Deficienți de Vedere (Pulsul școlii)
Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-02-21
Anul școlar 2006-2007 a început la Liceul pentru Deficienți de Vedere sub auspicii foarte favorabile. ÃŽn primul rând, consemnăm darea în folosință a unui nou corp de clădire, realizată cu ajutorul Ministerului Educației și Cercetării, al Inspectoratului Åžcolar Județean și al Consiliului Județean Cluj. Este o clădire nouă, cuprinsă în programul de reabilitare a instituțiilor școlare. Construit pe două nivele, cu zece săli de clasă și cu câte o sală profesorală la fiecare nivel, edificiul ne va permite descongestionarea vechii clădiri, având în vedere faptul că numărul claselor - în special al celor cuprinzând elevi cu multiple deficiențe, în care efectivul este mai mic, iar spațiul trebuie să fie unul adecvat - este în creștere.
Construcția clădirii a început în toamna anului 2005 și s-a finalizat în vara acestui an, ea a fost propriu-zis realizată de către MEC, Consiliului Județean revenindu-i finanțarea utilităților; clădirea are centrală proprie pentru încălzire și apă caldă, iar dotarea cu mobilierul corespunzător a revenit Inspectoratului Åžcolar Județean.
Deschiderea anului școlar și, implicit, inaugurarea noului corp de clădire s-a făcut la liceul nostru în prezența unor personalități marcante, reprezentând Consiliul Județean, Instituția Prefectului, Inspectoratul Åžcolar, Universitatea Babeș - Bolyai și celelalte școli speciale din județ. Inspectorul general, doamna Titiana Zlătior, a dat citire mesajului adresat elevilor și profesorilor de către MEC. Inaugurarea acestei clădiri a constituit, s-ar putea spune, un eveniment pentru întregul județ, deoarece a fost o a doua clădire special construită pentru noul an școlar. Spre bucuria noastră, doamna inspector general a precizat în cuvântul său că MEC și-a însușit o mai veche dorință a noastră de a construi, în perioada imediat următoare, și un internat dotat cu cele mai noi utilități. Se impune un asemenea internat, fiindcă și la acest capitol elevii noștri nu beneficiază încă de cele mai bune condiții, în sensul că numărul copiilor în dormitoare e prea mare, mai există încă paturi suprapuse, nu sunt dulapuri suficiente, iar grupurile sanitare nu sunt cele mai adecvate. Sperăm că prin aportul ministerului, al autorităților locale și prin propria noastră contribuție, acest deziderat va prinde viață cât mai curând. Avem un avantaj important, posedăm terenul. Chiar dacă va trebui să micșorăm spațiul curții, știm că nimic nu se face fără sacrificii. ÃŽn noul internat, pe lângă dormitoare, se preconizează o cantină modernă, săli de lectură, cluburi și o piscină situată la parterul clădirii. Nu e un lux pentru elevii noștri, ci este ceva absolut necesar dezvoltării fizice armonioase a tinerilor deficienți de vedere.
O altă noutate, în al doilea rând, este introducerea încălzirii centrale în clădirea veche, începută anul trecut și dată în folosință în această toamnă. Lucrarea a durat foarte mult, fiind realizată în cele din urmă și cu fonduri extrabugetare, prin sponsorizări. ÃŽn plus, am reușit cu sprijinul substanțial al Consiliului Județean și al Clubului Rotary să schimbăm proiectul inițial al centralei, care era numai pentru căldură, adăugându-i-se apa caldă.
Profesor Silviu Valeriu Vanda
Director Adjunct