De ce să consumăm legume? (Sănătate)
Publicat de WebmasterLSDV în: 2009-10-15
Morcovul continuă să uimească specialiștii în nutriție, în special prin conținutul mare de vitamina A. Spre deosebire de vitamina A conținută în uleiul de pește care, luată în exces, are efecte toxice, vitamina provenită din surse vegetale este absolut sigură din acest punct de vedere. Vitamina A este un valoros antioxidant care inactivează radicalii liberi extrem de periculoși pentru om. Unul dintre cele mai grave efecte ale prezenței radicalilor liberi în corpul uman este apariția cancerului. Morcovii sunt și o valoroasă sursă de energie. Zaharurile sunt eliberate din morcov mult mai rapid decât din zahărul rafinat. O ceașcă cu suc de morcov băută dimineața este mult mai indicată decât o ceașcă de cafea. Mineralele conținute de morcovi sunt reprezentate în primul rând de calciul organic, o resursă importantă pentru oase și dinți. Calciul anorganic este aproape de neutilizat de către organism. Calciul conținut de lapte și de pâine albă este cel anorganic. Se știe totodată că poate cauza artroză în timp. Morcovii sunt și o sursă de vitamina C. Aproape toate vitaminele complexului B, precum și alte substanțe (bor, fier, sodiu, potasiu și fosfor) care sunt ușor de digerat și produc eliberarea excesului de colesterol. Asupra sângelui au un efect alcalinizant. Stabilizează întregul sistem nervos și tonifică pereții intestinali.
Morcovii se păstrează cel mai bine în lăzi cu nisip, pivnițe și beciuri.
Roșiile sunt o sursă bogată de vitamina C. O singură roșie asigură 50% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Conțin de asemenea mult fosfor organic, sodiu, calciu, potasiu și sulf. Nu toate roșiile au același conținut de nutrienți. Roșiile crescute în sere, în sistem intensiv, nu conțin aproape deloc vitamina C și mineralele amintite. De aceea, e bine să ne orientăm spre roșiile de grădină, despre care avem certitudinea că au fost cultivate tradițional, fără exces de fertilizanți.
Spanacul este mai bogat în substanțe nutritive, netratat termic. ÃŽn special acidul oxalic, prin fierbere, este transformat în cristale care pot leza rinichii. De asemenea, prin fierbere, fierul devine mai greu asimilabil. Spanacul mai este important datorită conținutului ridicat de clorofilă.
Sucul de ridiche curăță sinusurile și este utilizat ca tratament naturist și în tratamentul amigdalitelor inflamate.
Preluat de Adela Cetinoiu din revista „Radarâ€