La masă (Codul bunelor maniere)
Publicat de WebmasterLSDV în: 2009-03-31
- Nimeni nu pune mâna pe lingură și nu servește înaintea gazdei.
- Ia numai din ce ești invitat să servești.
- Nu insista cu privirea la un anumit fel de mâncare ce nu ți se oferă.
- Nu căuta și nu lua bucata cea mai mare. Toți au văzut-o și vor înțelege că ești un mare egoist. Ia doar bucata din dreptul tău, indiferent de ce îți cade la sorți.
- Nu privi în farfuria nimănui. Dacă cineva a vărsat ceva pe fața de masă, nu băga în seamă, ci fă-te că nu vezi.
- Să nu ceri nimic de mâncare, chiar dacă au uitat să te întrebe dacă ești flămând.
- Cuțitul, dacă e folosit, îl vei mânui numai cu mâna dreaptă, iar furculița doar cu stânga. Atenție, în nicio împrejurare, cuțitul nu se transformă în (furculiță), ducându-l la gură.
- Stai cât mai aproape de masă, ca să nu cadă firimituri. Stai pe tot scaunul, nu doar pe marginea lui.
- Coatele nu se sprijină pe masă, ci stau cât mai strânse de corp. De marginea mesei se sprijină doar încheieturile, aproape de farfurie.
- Nu folosi în veci tacâmul pe care l-ai lins, ca să te servești din platou sau din borcanul comun. Folosește lingurița sau furculița pusă special pentru aceasta. Mai mult, este groaznic să lingi tacâmul pus pentru uz comun.
- Nu e îngăduit să te întinzi peste masă ca să te servești. Cere-i celui care este lângă platou sau coșul de pâine și el te va servi cu tot platoul, nu doar cu o felie. Vezi, și nu îți face provizii, ia cel mult două felii de pâine.
- Mănâncă fără să se audă plescăitul buzelor și al limbii. Mâncatul zgomotos te descalifică.
- Pâinea se servește cu mâna, niciodată cu furculița, căci se poate întâmpla ca furculița cu care ai mâncat să atingă și următoarea felie.
- Nu te șterge la gură cu pâinea! Pe gură se află și praf, și altele și ar fi neigienic. Dacă nu ai șervețel, roagă gazda să-ți dea unul.
- Degetele nu se bagă niciodată în farfurie. Astfel se evită obiceiul antic și murdar de a linge degetele.
- Se mănâncă tot din farfurie, fără a se lăsa nimic. Dar, sub nici o formă nu se face farfuria „lună†cu o bucată de pâine.
- Nu se toarnă niciodată într-un pahar care nu este complet gol.
- Sâmburii nu se scuipă în farfurie, prin cădere liberă și nici în pumn (ultima metodă se practică numai în aer liber), ci se pun în lingurița adusă lângă buze, apoi în farfurioară, aduși unul câte unul.
- Este interzis a se clăti gura cu băutura, oricare ar fi ea.
Prelucrat de Adela Cetinoiu - Clasa a XII-a A