Conversația (Codul bunelor maniere)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-06-24

Dacă discutați cu cineva:

  1. nu monopolizați discuția, chiar dacă aveți talent de povestitor, chiar dacă ați picat în dimineața aceea de la Polul Nord. Desigur că acolo ați văzut foci, balene, morse, pinguini și alte ciudățenii, pe care ceilalți nu le cunosc decât din poze, televiziune sau dintr-un film documentar.

E oare unmotiv ca să vorbiți neîntrerupt întreaga seară?

  1. Evitați să începeți majoritatea frazelor cu „eu” sau „am”. V-ar pune într-o lumină nefavorabilă. Ar părea că în mijlocul lucrurilor, vă situați dumneavoastră, adică ați fi centrulpământului.
  2. Nu trageți concluzii după fiecare afirmație a interlocutorilor dumneavoastră și evitați generalizările.
  3. Vorbirea iute, mușcarea terminațiilor, trăncăneală repetată, monotonă a aceleiași idei, fie ea chiar genială, conversația tărăgănată �"toate duc la urmatoarele rezultate:

- dacă sunteți gazdă, oaspeții se scuză și vă părăsesc în grabă : „e târziu, sunt obosiți, locuiesc departe, copilul…”;

- dacă sunteți invitat, creați în jurul dumneavoastră un vid.

Acest obicei, repetat de câteva ori, vă creează o faimă de neinvidiat.

- Dacă sunt nevoiți să vă suporte, cu prima ocazie au să vă evite.

S-au îmbolnăvit. Sunt în provincie.

  1. Aveți incertitudini în privința unor neologisme?

Ocoliți-le și păziți-vă de ele până nu le cunoașteți sensul real, felul și locul întrebuințării. Dându-le viață pocit, unii vor înconjura încăperea reîntorcându-se sub forma unor zâmbete ironicesau chiar sub o înfățișare mai urâtă.

De multe ori, când discutați sunt pomenite denumiri geografice, numele unor actori,

scriitori sau personalitați ale vieții publice mondiale; nu cunoașteți pronunția? ÃŽntrebați: să nu vă jenați! Nimeni nu vă poate pretinde să fiți la curent cu toate acestea.Apelați și la dicționar.

  1. Aveți dreptate. Nu o dată, și de o sută de ori.

Cu toate acestea, nu întrerupeți vorbitorul. Acest bruiaj voluntar sau întâmplător produce o impresie penibilă. Cel întrerupt pierde firul ideilor, se enervează, îi stricați seara. Aveți o părere contrară? Perfect! Stăpâniți-vă șuvoiul ideilor și cascada argumentelor până la sfârșitul frazei, căci nu este frază care să nu aibă capăt. Atunci expuneți-vă părerea liniștit.

  1. Simțiți că nu rezistați? Doriți să reabilitațiadevărul fie și într-o problemă minoră? Atunci nu fiți crud, ironic și violent în exprimare și formulare. Menajați femeile și vârstnicii de astfel de ieșiri și nu faceți excepție nici cu ceilalți oaspeți. Vorbind calm, sunteți mai degrabă ascultat, căci „vorba dulce mult aduce”.
  2. ÃŽn timp ce-i vorbiți interlocutorului, priviți-l în ochi, privirea în lături sau aiurea creează impresia de om nesincer sau distrat.
  3. ÃŽn formularea ideilor, folosiți-vă numai de arsenalul vocabularului; nu folosiți ca auxiliare degetele, mâinile sau uneori chiar picioarele.
  4. Susținerea efectivă a părerii e necesară, dar nu e suficientă și nici eficientă. Demonstrația se clădește cu argumente logice, raționale.
  5. Nu vă aprindeți în toiul discuției și nu promiteți lucruri pe care nu le puteți îndeplini. Veți fi considerat un om ușuratic.
  6. Nu contraziceți de dragul originalității; nu aprobați lucruri de care nu sunteți sigur, dar nu e recomandabil nici să le respingeți frontal.
  7. Adversarul a avut mai multe argumente; în plus, e mult mai documentat. Deci, ați fost învins pe câmpul de bătaie al vorbei? Nu vă părăsiți interlocutorul cu aer de om jignit. ÃŽntrerupeți discuția politicos sau, ceea ce e mai greu, lăsați-vă convins.

Cules de Adela Cetinoiu, clasa a XI-a A