Medalion (Repere)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-06-24

George Pruteanu a fost profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicații și realizator al mai multor programe despre folosirea corectă a limbii române.

George Mihail Pruteanu s-a născut la 15 decembrie 1940, la București. A studiat literatura la universitățile din Iași și București, obținând ulterior un doctorat în filosofie. ÃŽncepând din 1972 a scris articole și eseuri pentru diverse reviste literare, printre care: „Convorbiri literare”, „Cronica”, „România literară”, „Contemporanul”.

Memorabile sunt cărțile: „Cronica unei mari dezamăgiri”, „Pactul cu diavolul”, „Atitudini politice”, „O istorie mediatică”, „Elemente esențiale de tehnică mediatică”, „Cazul Eminescu”.

După revoluția de la 1989, a continuat să lucreze ca jurnalist și critic literar pentru: „Expres”, „Evenimentul zilei” și „Dilema”. ÃŽntre 1995-1999, Pruteanu a fost realizatorul unui program zilnic de cinci minute, despre folosirea corectă a limbii române, „Doar o vorbă să-ți mai spun”, care a fost prezentat mai întâi la TL7ABC în 1995, apoi la Pro TV între anii 1995-1996, iar apoi la TVR 1, între 1997-1999.

G. Pruteanu a primit două premii ale asociației profesioniștilor de televiziune din România, iar în 1997 a primit premiul „Media”.

ÃŽntre 2005-2007 a fost membru al Consiliului de Administrație TVR. ÃŽn anul 1996 a fost ales senator din partea PNÅ¢CD, dar a demisionat în 1998. ÃŽn 2000 a fost ales senator din partea PSD-ului. ÃŽn 2006 a demisionat și s-a alăturat PRM-ului, candidând pentru senat, dar nu a mai fost ales.

G. Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut prin numele de „Legea Pruteanu”, care cere ca toate textele publicate [inclusiv în reclamele în limbi străine] să conțină și traducerea în limba română. Legea 500/ 2004 a fost adoptată de parlament și promulgată de președintele Ion Iliescu în 2004, într-o variantă modificată care nu conținea sancțiunile prevăzute în proiectul inițial.

G. Pruteanu a fost un critic al industriei mediatice de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută și la manele pe care le-a numit „un gunoi”.

G. Pruteanu a murit joi seara la spitalul Sfântul Pantelimon din capitală, unde fusese internat în urmă cu două zile, pentru o afecțiune cardiacă.

După plecarea lui G. Pruteanu, iubitorii de cărți rămân îndoliați și mai singuri, iar limba română își pierde pe unul din veghetorii ei în lanul de secară al cuvintelor.

Cules de Mihai Căbuz,

clasa a X-a A