Marea Adriatică nu are fund (Curiozități geografice)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-02-21

Așa au afirmat unii cercetători în data de 6 martie 2006, în urma unor studii costisitoare și complexe.

S-a constatat că din bazinul Mării Adriatice dispar 300 de tone de apă într-o zi. Pentru a afla unde dispare această cantitate de apă, cercetătorii au turnat de mai multe ori la rând mari cantități de vopsea în apa mării, sperînd că vopseaua se va ivi undeva. ÃŽnsă și vopseaua a dispărut odată cu o cantitate mare de apă și nu s-a mai găsit niciodată.

Acest lucru i-a determinat pe cercetători să toarne cantități mari de material plastic în mare, dar și acesta a dispărut.

Ei credeau că vopseaua și materialul plastic vor apărea la gura de vărsare în mare ale unor râuri, sau că se vor acumula într-un lac din apropierea mării. ÃŽnsă nu a fost așa.

După cinci luni de bătaie de cap, s-a ajuns la mai multe explicații posibile.

1. Se presupune că în Marea Adriatică există o groapă mare și adâncă. Bine, dar

din groapa aceea, totuși, unde ajunge apa și de ce nu se găsește vopseaua? Groapa respectivă nu poate acumula la infinit. Se crede că o parte din apa mării ajunge în interiorul pămîntului unde, datorită temperaturii ridicate, se transformă în vapori care ies la suprafață în timpul erupțiilor vulcanice.

2. O explicație plauzibilă este că apa iese la suprafață la nivelul unui izvor nedescoperit încă. Poate că groapa aceea este un canal care face legătura între două puncte ale pămîntului (nu se știe care) și în felul acesta apa se mută dintr-un loc în altul.

ÃŽn legătură cu acest fenomen vă vom ține la curent, căci vom reveni cu alte informații în edițiile următoare ale revistei Adolescent-magazin.

Cules de
Norbert Toth