Cum ne îmbrăcăm (Codul bunelor maniere)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-02-21


"Haina face pe om" sau "Nu haina face pe om"? Ambele dictoane sunt discutabile. Dar, independent de adevărul lor, hainele trebuie astfel gândite încât să pună în valoare personalitatea omului. Poți să copiezi fără greșeală modelele din revistele de modă fără a deveni o persoană elegantă. Adevărata eleganță se obține din acordul perfect dintre haină, împrejurare și personalitatea celui care o poartă. Există un al șaselea simț care le spune unor femei cum să poarte o rochie de doi bani ca pe un model creat de o mare casă de modă. Un aforism demn de reținut în acest domeniu sună astfel: "Mai degrabă puțin mai simplu decât un pic prea încărcat". E de preferat să vii cu un taior bine croit la un coctail, decât cu o rochie de seară la o banală invitație la o cafea.

ÃŽn mai mare măsură decât pentru femei, pentru bărbați putem forma această primă regulă: "Nu căuta să epatezi". Dar și femeile trebuie să dea dovadă de moderație. Nu te îmbraci din cauza cuiva, și încă mai puțin pentru a face în ciuda cuiva. Te îmbraci pentru tine! Să fii elegant nu înseamnă să te intereseze prețul și numărul toaletelor, ci calitatea, croiala lor, posibilitatea de a le armoniza cu alte haine din garderobă și de a le alege astfel încât să nu se demodeze. Domnilor care vor cu adevărat să știe ce înseamnă să fii bine îmbrăcat le recomand o carte apărută recent: "Ghidul eleganței masculine".

O femeie cu gust nu poartă culori prea țipătoare și ține cont de anumite legi estetice elementare. Dacă ai tenul palid, galbenul și verdele te vor face lividă; dacă ai ochii albaștri, nu porți verde. Dacă nu ești prea zveltă, trebuie să eviți crețurile, cutele și să te ferești de dungile orizontale, după cum, dacă ești foarte înaltă, trebuie să te ferești de dungile verticale. Când am depășit o anumită vârstă și un anumit număr de kilograme, trebuie să ne gândim bine dacă e cazul să mai purtăm pantaloni sau șorț, chiar și în vacanță. Fiecare perioadă a vieții are farmecul ei. La tinerețe ne putem permite îndrăzneli interzise la bătrânețe.

Delia Georgiana Buga
Clasa a XII-a