Cine suntem?

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere are parteneriat de colaborare cu Asociaţia Clujul Pedalează care a organizat campania de strângere de fonduri pentru procurarea unei imprimante Braille pentru elevii nevăzători din cadrul instituţiei noastre. Alături de Asociaţia Clujul Pedalează la procurarea imprimantei Braille a contribuit semnificativ din punct de vedere financiar Consiliul Judeţean Cluj prin amabilitatea domnului preşedinte Horea Dorin UIOREANU.

Moș crăciunei - Clujul PedaleazăLa iniţiativa preşedintelui Asociaţiei „Clujul Pedalează”, domnul Kertesz Levente, în noaptea magică de 8 decembrie 2013, 138 de ciclomoşi Crăciun au făcut ocolul pământului pe bicicletă şi, din Laponia, au ajuns şi la elevii Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca. Curtea instituţiei noastre a fost plină de „Moş Crăciunei” şi de sunete de colinde. Iar elevii i-au primit cu bucurie făcând un cordon printre care au trecut toţi Moşii. Erau uimiţi de faptul că moşii tot intrau şi erau din ce în ce mai mulţi.

Bucuria elevilor cu deficienţe de vedere din cadrul instituţiei noastre a fost foarte mare. Pe faţa lor se citea magia, mirarea şi încântarea. Au fost foarte emoţionaţi, şi, sub emoţia momentului, au cântat o serie de colinde tradiţionale de Crăciun îndrumaţi de către profesorii lor dragi Isabela CIORBA; Laura IFRIM, Dorel FARCAŞ, Eugen NICOLAE.

La iniţiativa conducerii Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, şi în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de psihologie şi ştiinţe ale Educaţiei, Catedra de psihopedagogie Specială prin doamna conf. dr. Alina RUSU şi preşedintele Asociaţiei Dog Assist din Cluj-Napoca, domnul George MOSOIA, s-a organizat o campanie de strângere de fonduri pentru procurarea unui câine Labrador în vederea pregătirii acestuia pentru realizarea terapiei educaţionale atât de necesare pentru elevii cu deficienţe de vedere şi deficienţe senzoriale multiple.

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere a încheiat parteneriat de colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană cu sediul în București pentru implementasrea proiectului Simte arta la drum finanțat de Fundația Orange România. Scopul proiectului este deschiderea orizontului către persoanele cu deficiențe de vedere în descoperirea misterelor artei vizuale cu ajutorul reproducerilor în grafice tactile. Proiectul a realiyat rproducerea a 4 tablouri după Ion Andreescu – Drumul Mare, Nicolae Tonitza - Fata părdurarului, Henri Catargi – Femei cu umbrele și Carol Popp de Szathmari – Valea Oltului. Beneficiarii direcți ai acestui proiect au fost cele șapte școli pentru elevi cu deficiențe din România, printre care și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca.

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere a fost acreditat în februarie 2008 ca furnizor de servicii sociale, dezvoltând un Centru de zi pentru evaluare, recuperarea şi reabilitarea / compensarea copiilor cu deficienţe de vedere şi asociate aprobată cu nr. 78/27 02 2008 de către Comisia de acreditare din cadrul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Cluj, reacreditat în mai 2012 cu numărul 184 / 18. 05. 2011.

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere a încheiat un contract de parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai”, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, liceul având obligaţia de a asigura îndrumarea practicii pedagogice a studenţilor prin activităţi de mentorat astfel încât absolvenţii Departamentului de Psihopedagogie Specială să devină cadre didactice de calitate.

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere a organizat în octombrie 2008 Simpozionul aniversar internaţional „50 de ani de la înfiinţarea liceului” în cadrul căruia s-a desfăşurat şi o sesiune de comunicări ştiinţifice cu titlul „Transparenţă şi comunicare în educaţia şi integrarea socio-profesională a persoanelor cu deficienţă de vedere”. Lucrările au fost publicate într-un volum înregistrat cu ISBN.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |